Leerplicht en schoolverzuim

Leerplicht en schoolverzuim

Een kind van vier is nog niet leerplichtig. Dat betekent dat het in principe thuis mag blijven. Als uw kind vijf jaar wordt, is het leerplichtig. De eerste schooldag van de maand na de vijfde verjaardag is ieder kind in Nederland verplicht om naar school te gaan. Niet elk kind kan dat ook direct aan en soms raakt het te vermoeid om een hele schoolweek te kunnen volgen. Tot het moment waarop uw leerplichtig kind zes jaar wordt, mag u uw kind daarom vijf uur per week thuishouden. U moet dit wel vooraf aan de directeur van de school melden en deze kan u indien noodzakelijk toestemming geven voor nog eens vijf uur “vrijaf” per week. Het is wel verstandig om steeds ruimschoots van te voren aan te geven dat u van voornoemde mogelijkheid gebruik wilt maken. De school kan het onderwijs dan op uw kind afstemmen.
De directeur van de school geeft uw kind vrij op dagen waarop het vanwege uw geloofs- of levensovertuiging niet op school kan zijn. Dat geldt ook voor dagen met belangrijke familieverplichtingen, zoals een huwelijk of begrafenis.
U moet zich houden aan de vastgestelde schoolvakanties. Dat geldt ook voor wintersportvakanties of familiebezoek in het buitenland. In heel bijzondere gevallen mag de directeur van de school een leerling vrij geven om met zijn ouders op vakantie te gaan. Dat mag hooguit één keer per jaar, voor een periode van ten hoogste tien dagen. Dat geldt alleen voor ouders die door hun beroep dat schooljaar in geen enkele schoolvakantie met het gezin op vakantie kunnen gaan en die een verklaring van de werkgever(s) kunnen laten zien waaruit blijkt dat zij inderdaad niet op een ander moment met vakantie kunnen gaan. De directeur mag geen toestemming geven als het gaat om de eerste twee weken na de zomervakantie.
Het verkrijgen van extra vrij van school is afhankelijk van de toestemming van de directeur van de school en soms, indien het om verlof op grond van gewichtige omstandigheden gaat dat meer dan 10 dagen in een schooljaar omvat, van die van de leerplichtambtenaar.

Voor informatie verwijzen we u naar het Verzuimprotocol Achterhoek en de Verzuimkaart.

De leerplichtambtenaar
De gemeente let erop dat u zich houdt aan de regels van de leerplicht. Daarvoor zijn speciale medewerkers aangesteld: de leerplichtambtenaren. Soms mag de directeur geen toestemming geven voor afwezigheid van uw kind. Dat moet de leerplichtambtenaar dan doen. De directeur zal u meedelen wanneer u dat aan de leerplichtambtenaar moet vragen.
Als u uw kind thuishoudt zonder geldige reden, en zonder overleg met de school, bent u dus strafbaar. Een geldige reden om uw kind thuis te houden is bijvoorbeeld ziekte of een bruiloft. Maar wat gebeurt er als kinderen ‘spijbelen’ en de ouders dat niet merken? U mag er op rekenen dat de school direct contact opneemt als de leerling zonder bericht niet op school komt. Het is dus verstandig om ook het telefoonnummer van uw werk op school achter te laten zodat u altijd bereikbaar bent. Ontdekt u zelf dat uw kind spijbelt, neem dan contact op met de school. U kunt dan samen afspraken maken over de aanpak van het probleem.

Leerplichtwet

In de Leerplichtwet is een aantal situaties omschreven op grond waarvan ouders/verzorgers voor hun kind(eren) vrijstelling van geregeld schoolbezoek verleend kan worden. M.a.w. wanneer schoolverzuim toegestaan is.

Het formulier aanvraag vrijstelling van geregeld schoolbezoek vindt u in het menu.

Melding bij ziekte
Als uw kind ziek is, kan het niet naar school. U moet dat dezelfde dag melden op school.
De school moet immers weten waarom uw kind niet aanwezig is.
Als uw kind door ziekte voor een langere tijd thuis of in het ziekenhuis moet verblijven is de school verplicht om samen met u te bekijken hoe het onderwijs, rekening houdend met de ziekte, zo goed mogelijk kan worden voortgezet. Het is belangrijk dat het onderwijs doorloopt om leerachterstanden zoveel mogelijk te voorkomen en sociale contacten zo goed mogelijk in stand te houden. Wanneer u meer wilt weten over onderwijs aan zieke leerlingen dan kunt u informatie vragen aan de leerkracht van uw kind. Ook kunt u informatie vinden op de website van het landelijke netwerk Ziek Zijn en Onderwijs (Ziezon), van de gezamenlijke onderwijsbegeleidingsdiensten en academische ziekenhuizen.